Baroque Bass

Smakprov Program Biografier

Detta är ett konsertprogram med spännande och hisnande arior för bas från 1600-talets Italien och England. Konserten inleds med musik från Italien och Claudio Monteverdi, som betraktas som en av grundarna av barocken. Förutom musik för basröst av denne gigant får vi höra musik av två spännande kvinnliga tonsättare: Isabella Leonarda och Francesca Caccini. Det är musik som utmärks av stora kast, ordmåleri, kaskader av koloraturer och spänning mellan ljus och mörker.

I andra halvan av programmet fokuserar vi på musik från Chapel Royal. Musiken i kungens kapell exploderade under restorationen efter att ha varit förbjuden under Cromwells välde, och här frodades tonsättare som Henry Purcell, John Blow och William Turner. Alla skrev de musik för John Gostling som var den tidens populäraste och omfångsrikaste avgrundsbas, och det är denna musik vi nu presenterar.

Staffan Liljas – bas
Peter Lönnerberg – orgel
Jonas Nordberg – teorb
Mime Brinkmann – cello

Detta program har spelats in på CD med samma namn för Footprint Records. Mer information om denna CD finns här.

Smakprov

Program

[table “” not found /]

Biografier

Staffan Liljas, bas, har varit verksam som solist i konsert- och operasammanhang i Sverige såväl som utomlands sedan han gick ut Operahögskolan i Stockholm 2012. Sommaren 2019 syntes han som Polyphemus i Händels Acis & Galatea på Confidencen. Denna överväldigande positivt recenserade föreställning sändes samma höst på SVT.

Peter Lönnerberg, orgel, är cembalist och organist i Rebaroque, kvartetten Stockholm Barock och barockorkestern Tre Kronor. Bland åtskilliga CD-inspelningar hörs tidig italiensk barockmusik för violin och cembalo med Kroatiska Barockorkesterns konsertmästare Laura Vadjon (Aquarius Records) och ”Telemannia”, musik av Telemann med Rebaroque (Proprius).

Jonas Nordberg, luta, är verksam som solist och kammarmusiker i mer än 25 länder världen över. Han spelar med ensembler såsom Concerto Köln, Orchestra of the Age of Enlightenment, Concerto Copenhagen, Mozarteum Orchester Salzburg, Sveriges Radios Symfoniorkester mfl. Hans senaste soloplatta med musik av Giovanni Girolamo Kapsperger släpptes i augusti 2019 på BIS Records.

Mime Brinkmann, cello, har vunnit flera prestigefulla internationella solisttävlingar, däribland Musica Antiqua Brugge. Hon framträder flitigt på konserthus och festivaler i över 40 länder världen över både som solist och i kammarensembler. Hennes cd-produktioner recenseras ofta av stora internationella tidsskrifter såsom Gramophone, The Strad och Diapason.