Om mig

Staffan Liljas är en svensk bas som tog sin mastersexamen i opera från Operahögskolan i Stockholm 2012. Under 2023 har han varit Farao i Wermland Operas uppsättning av Verdis Aida,  Pappan i urpremiären av Brommares barnopera Var är smörgåsen? på Kungliga Operan och Greve Ceprano i Verdi’s Rigoletto på Opera på Skäret. Under hösten var han cover på rollerna John och Jack i Karlssons nyskrivna opera Melancholia på Kungliga Operan. Han sjöng också Polyphemus i Händels Acis & Galatea på La Cité Bleue i Genève och på Timisoara Baroque Festival i Rumänien. Det förstnämnda var en fortsättning av ett samarbete med Cappella Mediterranea och Leonardo García Alarcón som påbörjades våren 2022 i Paris med Radio France.

Hösten 2022 var han Alcindoro och Benoit i Puccinis La Boheme på Malmö Opera. Hösten 2021 var han Superkvantdatorn Teus i Erik Gedeons nyskrivna musikal Djur som hatar människor på Uppsala Stadsteater. Som­maren 2019 sågs han som Polyphemus i Händels Acis & Galatea på Confidencen, en föreställning som sändes samma höst på SVT. Våren 2019 gjorde han även Sarastro i Mozarts Trollflöjten på Labopéra D’Alsace.

Sommaren 2018 sågs han på Läckö Slottsopera som Davenaut i Marschners Vampyren och sommaren 2017 sågs han som en kritiskt hyllad Sharpless i Puccini’s Madama Butterfly på Skånska Operan. Under 2017 gjorde han även Ben i en produktion av Menottis The Telephone i Stockholm. 2016 var han med i två operaföreställningar i Sverige, först som Grävlingen i Janaceks Den listiga lilla räven på Norrlandsoperan, and därefter i Ligetiland på Folkoperan i Stockholm – en föreställning med musik av György Ligeti, där han var med i Aventures tillsammans med KammarensembleN. 2015 var han Don Pedro i Läckö Slottsoperas uppskattade produktion av Berlioz Beatrice et Benedict.

Under utbildningen var Staffan Banquo i Verdis Macbeth och Gianni Schicchi i Puccinis Gianni Schicchi. Han uppträdde också på Drottningsholms Slottsteater som en del av deras Young Artist Programme 2011 som Don Alfonso i Mozarts Così fan Tutte och 2012 som Ercole och Oreste i Cavallis Il Giasone.

Staffan är också en mycket aktiv konsert­solist. Våren 2023 framförde han J. S. Bachs tre solokantater för bas på Musikaliska i Stockholm som en del av konsertserien Early Music Sweden. Konserten sändes live i radio i Sverige och Europa. Hösten 2022 sjöng han Bachs Juloratorium på Norrlandsoperan. 2020 var han bassolist i Monteverdis Mariavesper på Stockholms Konserthus med Eric Ericsons Kammarkör, och hösten 2019 sjöng han Händels Messias med Odense Symfoniorkester. 2018 sjöng han bassolot i Viviers Journal på Stockholms Konserthus. Förutom detta är han ständigt aktuell med de stora oratorieverken i våra kyrkor och har ständigt flera soloprogram aktuella.

Staffan har breda musikaliska intressen, och framför gärna de stora klassiska verken, men har också en stor kärlek till musik av de tidiga mästarna som Purcell, Händel och Bach, och är ordförande i Föreningen för Tidig Musik. Staffan är en entusiastisk interpret av nyskriven musik, och älskar utmaningen att tolka en roll för första gången, och har uruppfört fyra operor och ett oratorium.

Våren 2022 publicerades Staffans första solo-album Baroque Bass på Footprint Records och mottogs av lysande recensioner. Albumet utforskar motetter och anthems för bas och basso continuo från 1600-talets Italien och England.